Onze diensten

Bekijk hier onze diensten

  • Beeldvorming
  • Chiropractie
  • Chirurgie
  • Een waardig afscheid
  • Eerstelijns (spoed)zorg
  • Endoscopie
  • Equine Body Therapy (EBT)
  • Hoefsmid
  • Keuringen
  • Kreupelheidsonderzoek
  • Lasertherapie
  • Tandheelkunde
  • Voedingsadvies
  • Voortplanting

Beeldvorming

Beeldvorming

Beeldvorming is een vervolgonderzoek om de oorzaak van bijvoorbeeld een kreupelheid aan het licht te brengen of om preventief te kijken of alles in orde is. Wij bieden echo- en röntgendiagnostiek aan.

Echografie

Echografie helpt ons weke delen problemen op te sporen. Met weke delen wordt eigenlijk alles behalve de botten bedoeld. Een echografie is pijnloos; het werkt via ultrageluidsgolven. Deze ultrageluidsgolven worden door het weefsel gestuurd en op deze manier wordt er een beeld gevormd. Een kijkje in het weefsel dus. Echografie gebruiken we als diagnostiek van peesblessures, maar ook bij halsproblemen, inwendige problemen (problemen aan de darmen), bij drachtigheidsonderzoek en bij het onderzoek van het geslachtsapparaat (zowel bij de merrie als bij de hengst – klophengst).

Röntgendiagnostiek

Met röntgendiagnostiek kunnen de botten en gewrichten beter in beeld gebracht worden. In een röntgenbuis wordt straling opgewekt, die door het weefsel gaat en op de plaat terecht komt. Botten houden de straling tegen, de weke delen eromheen laten meer straling door. Op deze manier wordt er een beeld gevormd. Onze röntgen vindt plaats in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte en tijdens het maken van de röntgenfoto’s dient een loodschort gedragen te worden. Kinderen (<18) mogen alleen na toestemming van de ouder aanwezig zijn, zwangere vrouwen (ook mogelijk zwangere vrouwen) mogen niet bij het maken van de röntgenfoto’s aanwezig zijn.

Verschillende gebieden kunnen met de röntgen in beeld gebracht worden;

  • Na een kreupelheidsonderzoek kan er gekozen worden voor röntgenologisch onderzoek van het kreupele been
  • De hals en rug in beeld gebracht worden – zowel preventief als bij klachten
  • Bij verdenking van hoefbevangenheid kan er een röntgenfoto gemaakt worden van de hoef
  • Het gebit – zowel de snijtanden bij bijvoorbeeld een verdenking van EOTRH als de kiezen bij verdenking van een kieswortelontsteking.
  • Röntgenologische keuring
  • PROK-keuring

Beeldvorming bij u thuis

Het is ook mogelijk beeldvorming bij u thuis uit te voeren, ook in spoedsituaties (röntgen). Wij komen dan met de echo en/of de röntgen naar u toe. Hier worden extra voorrijkosten voor in rekening gebracht. Indien u hier gebruik van wilt maken zijn een aantal zaken van belang;

  • Een ruime overdekte was-/poetsplaats
  • Goede krachtstroom
  • Goede toegankelijkheid tot de locatie met de auto (bestraat)

Twijfelt u of uw locatie geschikt is voor beeldvorming aan huis, schroom dan niet om dit met onze assistente te overleggen!

Chiropractie

Chiropractie

Voor een chiropractische behandeling wordt het gehele paard bekeken en onderzocht op beperkte beweeglijkheid in de gewrichten van de wervelkolom en ledematen. Als er een beperking gevonden wordt, wordt dit specifieke gewricht behandeld. Hierdoor keert de beweeglijkheid terug en kan het gewricht, met het omringende weefsel, zijn normale functie uitoefenen. Het paard zal makkelijker kunnen bewegen en een betere houding aan kunnen nemen.

Chirurgie

Chirurgie

Castraties worden op bij Veterinair Paardencentrum Kootwijkerbroek uitsluitend onder steriele omstandigheden en onder algehele anesthesie uitgevoerd. Behalve castraties voeren wij ook andere ingrepen uit, zoals:

  • Navelbreukcorrecties
  • Het verwijderen van kiezen 
  • Griffelbeen operaties 
  • Het hechten van wonden. 

Tevens voeren wij stand correcties bij veulens uit. Tijdens deze ingrepen houden we het paard in slaap door middel van gasanesthesie of een infuus.

Een waardig afscheid

Een waardig afscheid

Helaas krijgt elke eigenaar er een keer mee te maken; afscheid moeten nemen van uw paard of pony. Of het nu is vanwege ouderdom, ondraaglijk lijden, het niet aanslaan van een therapie of een andere reden, wij staan u bij tijdens deze lastige beslissing. Samen met u spreken we een dag en een (ongeveer) tijd af, want deze afspraken kunnen op een (ongeveer) tijd. Het kan zowel bij u aan huis als op de kliniek. Hieronder leggen wij u uit wat u kunt verwachten tijdens de euthanasie en hoe het daarna verder gaat.

De euthanasie

Als het moment daar is sederen wij uw paard of pony eerst. Daarna zal er een catheter ingebracht worden. Dit is een buisje welke in de bloedbaan zit, waar de medicatie door gegeven kan worden. Eventueel hechten wij deze catheter vast. Vervolgens zal het paard of de pony nog verder gesedeerd worden, zo ver dat hij of zij wankel op de benen komt te staan. Tenslotte wordt de overdosis narcosemiddel toegediend, waar het paard of de pony uiteindelijk aan overlijdt. Na het inspuiten van het laatste middel wordt het paard of de pony van u overgenomen. Dit omdat wij het gaan liggen zo goed mogelijk willen begeleiden. Als uw paard of pony ligt mag u er weer bij, aan de manen-kant.

Speciale ruimte kliniek

Op de kliniek beschikken wij over een speciale ruimte voor de euthanasie. Deze ruimte is met rubber bekleed en bevat een schot. Op deze manier kunnen wij het paard begeleiden tijdens het gaan liggen, waardoor hij of zij rustig door de benen zakt. Natuurlijk krijgt u ook hier alle tijd afscheid te nemen.

Na het overlijden

Er zijn na het overlijden verschillende opties wat betreft ophalen. Hieronder staan de verschillende opties omschreven;

  • Reguliere ophaaldienst; bij deze dienst wordt uw paard of pony door de vrachtwagen ergens op de dag erna opgehaald en gezamenlijk gecremeerd
  • Individuele ophaaldienst; hierbij wordt uw paard of pony met een trailer op een afgesproken tijd opgehaald en gezamenlijk gecremeerd
  • Individuele ophaaldienst & individuele crematie; hierbij wordt uw paard of pony met een trailer op een afgesproken tijd opgehaald en individueel gecremeerd. U kunt de as vaak na een korte periode ophalen.

Eerstelijns (spoed)zorg

Eerstelijns (spoed)zorg

Onze eerstelijnszorg verlenen we aan huis of op de kliniek. U kunt op werkdagen telefonisch een afspraak maken (0342 - 441 290), het liefst tussen 08.15 en 10.00uur. Voor spoed kunt u natuurlijk de gehele dag (en nacht) bellen.

Onder eerstelijnszorg vallen onder andere vaccinaties, onderzoek van de luchtwegen, paarden of pony’s met diarree, hoefbevangenheid, etc. We bespreken met u wat de klacht is, onderzoeken het paard en kunnen eventueel aanvullende onderzoeken uitvoeren, denk aan bloedonderzoek. Daarnaast beschikken wij over een mobiele röntgen die op afspraak meegenomen kan worden. Samen met u maken we een geschikt plan voor de behandeling. Dit kan bestaan uit medicatie, maar ook aanpassingen in bijvoorbeeld de voeding kunnen hierbij van belang zijn.

Spoedzorg is een breed begrip; als u zich zorgen maakt moet u bellen. Denk aan koliek; is uw paard of pony overdag niet lekker, wacht dan niet tot de avond. Ook wonden willen wij het liefst zo snel mogelijk beoordelen en indien nodig hechten; uit onderzoek is gebleken dat een wond het beste binnen 6 uur gehecht kan worden, maar hoe sneller hoe meer kans op een mooi resultaat. Dus twijfelt u over de gezondheid van uw paard of pony? Bel ons!

Voor de spoedzorg buiten de reguliere openingstijden hebben wij een samenwerkingsverband met Johannahoeve Paardengeneeskunde; Marijke de Pater en Emma van Wijk.

Endoscopie

Endoscopie

Na kreupelheid zijn aandoeningen aan de luchtwegen de meest voorkomende veterinaire problemen bij paarden.

Wij beschikken over een moderne video-endoscoop waarmee we de neusgangen, keel en luchtpijp kunnen beoordelen. Daarnaast kunnen wij het cornage-onderzoek voor hengsten en buitenlandse merries uitvoeren.

Equine Body Therapy (EBT)

Equine Body Therapy (EBT)

Door middel van het testen van stress punten/ trigger points in het lichaam, wordt bepaald waar behandeling nodig is en welke delen van het lichaam gevoelig zijn voor blessures. De behandeling bestaat uit het ‘ontgrendelen’ van blokkades, waarmee de gezondheid en de prestatie van het paard verbeterd wordt.

Hoefsmid

Hoefsmid

Wim Busser is in 1972 begonnen als stagiaire bij leermeester hoefsmid Bart van Ruitenbeek. In 1973 behaalde hij het rijksdiploma hoefsmid en in 1977 is hij een eigen smederij begonnen.

Van 1986 t/m 1989 was Wim chef Hoefsmid op de faculteit voor diergeneeskunde te Utrecht en daarna heeft Wim zich meer gericht op probleemgevallen.

Hij is hiervoor veel naar congressen en workshops in Amerika en Engeland geweest. In Amerika, Egypte, Hongarije, Duitsland, België en Italië heeft Wim veel probleempaarden beslagen. Wim is een dag in de week aanwezig als zelfstandig hoefsmid op Veterinair Paardencentrum Kootwijkerbroek.

Hoeven moet je gezond en veerkrachtig houden. Dat kan de hoefsmid niet alleen. De eigenaar of verzorger heeft daarin ook een voorname taak. Goede hoefverzorging begint bij veel beweging.

Door stappen, draven en galopperen wordt de hoef steeds belast en vervolgens weer ontlast. Als gevolg van drukveranderingen, verandert de hoef steeds van vorm. Dat kan omdat een hoef, hoewel door een harde hoornmassa omgeven, ook veerkrachtig is in al zijn delen. Deze veerkrachtigheid is van grote betekenis omdat zij een goede doorbloeding en voeding van de hoef stimuleert.

Controleer regelmatig of het beslag nog goed vastzit. Verwaarloosd beslag kan veel nadelige gevolgen hebben voor uw paard, daarom moet het elke acht tot tien weken vernieuwd worden. Probleemgevallen variëren van paarden die niet goed in balans staan en “misvormde” hoeven zoals platte, steile of scheve hoeven hebben. Daarnaast zijn hoefbevangenheid, losse wanden, hoornscheuren, hoefbeenfracturen, hoefontsteking, hoornzuilen en hoefkanker de meest voorkomende problemen.

Hoofdzaak is er voor te zorgen dat het paard weer normale mooi gevormde hoeven krijgt zodat de belasting binnen in de hoef normaal is. Het hulpmiddel dat ik veel gebruik is een hoefpad, dit is een twee componenten silicone dat het paard steun geeft op de straal en daardoor het hele paard ondersteund. Het werkt ongeveer als een steunzool bij de mens.

Wim Busser
033 ‑ 25 368 10 / 06 ‑ 531 53 383
hoefsmederijbusser@hotmail.com

Keuringen

Keuringen

Op onze kliniek is zeer veel ervaring aanwezig op het gebied van klinisch en röntgenologisch keuren. Wij beschikken over een mobiel röntgenapparaat en kunnen deze keuringen zowel bij u aan huis als op de kliniek uitvoeren.

Bij het klinische gedeelte van de keuring wordt de algemene toestand van het paard beoordeeld. Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan het hart, de bloedvaten, de luchtwegen, het bewegingsapparaat, het gebit en de ogen.

De gangen van het paard worden beoordeeld op zowel de harde- als de zachte bodem. Daarnaast worden er buigproeven aan alle vier de benen uitgevoerd.

Bij de meeste keuringen wordt er, na het klinisch onderzoek, een röntgenologisch onderzoek uitgevoerd.

Hierbij worden 22 opnamen gemaakt van de knieën, sprongen, kogels, sesambenen en de hoefkatrolregio. Wanneer het paard door onze erkende keuringsdierenarts is gekeurd, wordt het door de meeste verzekeringmaatschappijen direct geaccepteerd.

Dit zijn onder andere:

  • Hippo Paardenverzekering
  • EFO - Eerste Friesche verzekeringsmaatschappij Equipe paardenverzekeringen
  • Hippozorg

Tevens voeren wij röntgenonderzoek uit voor fokkerij screeningsprogramma's, waaronder PROK  (Predikaat Röntgen Onderzoek KWPN), nakomelingenonderzoek en hengstenkeuringen. Bij deze onderzoeken letten we vooral op erfelijke aandoeningen van het beendergestel, zoals artrose, osteochondrose en afwijkingen aan straal- en sesambeen. Deze röntgenfoto's worden op de kliniek gemaakt en door een commissie centraal beoordeeld. Wanneer merries en hengsten aan deze eisen voldoen krijgen ze een PROK-certificaat. Het PROK onderzoek en nakomelingen onderzoek kan eventueel ook bij u aan huis worden uitgevoerd.

Daarnaast kunnen wij voor u de röntgenfoto’s maken, die nodig zijn alvorens een hengst toegelaten kan worden tot de tweede bezichtiging van het KWPN. Hij zal hiervoor namelijk niet alleen moeten beschikken over correcte gangen, een goed exterieur en goede afstamming, maar ook aan de röntgeneisen van het KWPN moeten voldoen. Voor het KWPN voeren wij tevens het cornage onderzoek uit, bij hengsten en buitenlandse merries.

Kreupelheidsonderzoek

Kreupelheidsonderzoek

Een afwijking aan het bewegingsapparaat noemen we een kreupelheid. Dit houdt in dat het paard niet meer regelmatig loopt. Er zijn een legio mogelijke oorzaken, denk aan een hoefzweer, peesblessure, artrose, etc. Het is zeer belangrijk elke kreupelheid serieus te nemen en goed te onderzoeken.

Een kreupelheidsonderzoek voeren wij het liefst uit op de kliniek, maar het kan zeker ook aan huis. Het voordeel van de kliniek is dat alle faciliteiten aanwezig zijn om een nauwkeuring onderzoek te doen. Indien nodig kan er direct beeldvorming of een behandeling toegepast worden.  Tijdens een kreupelheidsonderzoek kijken we eerst het paard na in stilstand. Vervolgens bekijken we het paard op de harde ondergrond; zowel op de rechte lijn als op de volte, in stap en in draf. Eventueel wordt het onderzoek aangevuld met een bewegingsanalyse op de zachte volte en buigproeven. Bij een buigproef houden we het been gedurende een minuut in een bepaalde houden, waarna het paard vervolgens meteen weg draaft. Hiermee kunnen we de gewrichten verder onderzoeken.

Vervolgens kan er gekozen worden om bepaalde gebieden uit te verdoven. Hierbij wordt er een kleine hoeveelheid verdovingsmiddel bij de zenuw gespoten, waardoor het paard het onderliggende deel niet meer voelt. Als de kreupelheid hier vandaan komt zal het paard ongeveer 10 minuten na het zetten van de uitverdoving beter lopen. We kunnen op verschillende hoogtes het been uitverdoven en eventueel kan er gekozen worden om het gewricht uit te verdoven. Afhankelijk van de uitkomst wordt er gekozen voor beeldvorming.

Een kreupelheidsonderzoek kan aardig wat tijd in beslag nemen. Soms is het onderzoek binnen 15 minuten klaar, maar als er meerdere uitverdovingen gezet moeten worden kan het ook 1,5 uur duren. Hou hier rekening mee in uw planning. Wij kijken graag zorgvuldig naar het gehele paard. Indien u weinig tijd heeft kunt u er ook voor kiezen het paard bij ons achter te laten, geef dit bij de afspraak even aan. 

Gewrichts- en peesblessures

Sinds enige tijd gebruiken wij de producten (ACP en ABPS) van de firma Arthrex bij de behandeling van gewrichtsproblemen en peesblessures.

Na de behandeling van pezen zien wij goede resultaten met bloedplaatjes rijk plasma (ook wel PRP, platelet rich plasma genoemd). We nemen hiervoor bloed af van het paard zelf en verwerken dit op een speciale manier. Vervolgens wordt onder echobegeleiding het bloedplaatjes rijke plasma in de blessure gespoten. Pezen genezen hierdoor beter en soms ook sneller.

Lasertherapie

Lasertherapie

Een therapie waar wij enorm trots op zijn dat wij dit aan kunnen bieden is lasertherapie. Wij beschikken over een high power laser (FP4-laser). Dit is een sterkere laser dan de (high power) lasers die onderweg gebruikt worden. Humaan wordt de FP4-laser al veelvuldig gebruikt bij de revalidatie van topsporters. Gelukkig wordt het veterinair ook steeds bekender en zetten wij het al jaren zeer succesvol in bij onder andere peesblessures.

De FP4-laser werkt met 4 laserstralen met een gepatenteerde golflengte. Deze 4 laserstralen worden tegelijk geproduceerd maar hebben elk hun eigen karakteristieken, waardoor een hogere totale energie wordt bereikt ter hoogte van het doelweefsel (bijvoorbeeld de blessure in de pees). Dit zorgt voor stimulatie van het weefsel (biostimulatie) wat tot herstel van het weefsel leidt. Daarnaast heeft de laser een ontstekingsremmend effect doordat ontstekingsmediatoren geremd worden. Een mooi bijkomend voordeel van de laser is het pijnstillende vermogen. 

Lasertherapie en peesblessures

Bij peesblessures heeft lasertherapie veelal onze voorkeur. Dit kan door 3 keer per week naar de praktijk te komen of door het paard bij ons in te stallen. Bij installen wordt het paard gedurende 2 weken 1x per dag gelaserd, naast een stapprotocol. Na 2 weken volgt een controle echo en kan het paard thuis verder revalideren volgens een op maat gemaakt schema.

  • Snellere heling
  • Verbeterde kwaliteit van het littekenweefsel
  • Kortere revalidatieperiode
  • Niet invasieve therapie; pijnloos & stressvrij
  • Geen bijwerkingen!

Lasertherapie en wonden

Ook bij wonden maken we veelvuldig gebruik van de laser. Denk aan wonden die niet mooi sluiten of geregeld ontsteken. Door het stimulerende effect van de laser kan de wond een boost krijgen en het genezingsproces versnellen. Vaak is 2 à 3 keer per week een behandeling met de laser voldoende.

  • Nadat de diagnose is gesteld wordt er op basis van de aandoening een specifiek laser en trainingsprogramma opgesteld.
  • De laser therapie wordt over een periode van gemiddeld twee weken één a tweekeer daags toegepast. Gedurende deze periode zal het paard op de praktijk verblijven.
  • De combinatie van een trainingsplan dat afgestemd is op de patiënt, wekelijkse controle met echo en regelmatige controle in beweging, zorgen er voor dat laser therapie een zeer succesvolle behandelingsmethode is.

Tandheelkunde

Tandheelkunde

Binnen onze kliniek beschikken wij over moderne apparatuur voor de gebitsbehandeling van uw paard.

Naast het "gewone" onderhoud van het gebit van uw paard kunnen wij tevens diastases (ruimte tussen de kiezen) behandelen, snijtand correcties uitvoeren en als het nodig is kiezen en snijtanden trekken.

Zoals de meeste paardeneigenaren wel weten, is het belangrijk om het gebit van uw paard of pony regelmatig (minimaal één maal per jaar) te laten controleren, om problemen tijdens het eten en het rijden te voorkomen. Deze controle kunt u laten uitvoeren door een paardengebitsverzorger, maar ook door één van de dierenartsen van het Veterinair Paardencentrum Kootwijkerbroek.

Dit brengt enkele voordelen met zich mee:

  • Zo hebben onze dierenartsen, naast de basis cursus gebitsverzorging die tijdens de opleiding tot dierenarts aan bod komt, een uitgebreide opleiding in de gebitsverzorging gevolgd. Daarnaast volgen zij jaarlijks bijscholingen op dit gebied.
  • Ook mogen en kunnen wij als dierenartsen tanden en kiezen trekken. Hiervoor hoeft dan meestal geen aparte afspraak gemaakt te worden.
  • Daarnaast kunnen wij uw paard of pony direct sederen (een roesje geven), als dit nodig blijkt te zijn voor de behandeling. Zo hoeft u hier, naast de gebitsverzorger, geen dierenarts voor te laten komen, wat een aanzienlijke kostenbesparing met zich mee brengt.

Voedingsadvies

Voedingsadvies

Voor een voedingsadvies op maat bent u bij ons aan het goede adres. Wij hebben erkende voedingsconsulenten die u en uw paard of pony verder kunnen helpen. Goede voeding is enorm belangrijk en kan de prestaties van je paard of pony enorm verbeteren. Veel paarden en pony’s hebben voldoende aan goed ruwvoer en een vitaminebrok ter ondersteuning. Maar wat is voldoende goed ruwvoer? En hoe kun je hier invloed op uitoefenen? Dit zijn lastige vragen, maar middels een eenvoudige scan bij XXX kan het ruwvoer geanalyseerd worden. Op basis van de analyse kan de hoeveelheid ruwvoer en het krachtvoer aangepast worden naar de behoefte van het paard. Type paard (ras), conditie van het paard en intensiteit van de arbeid spelen een grote rol in het goed uitrekenen van het rantsoen. Het overschakelen naar het nieuwe uitgerekende rantsoen gaat geleidelijk; hier nemen we ongeveer 2 weken voor.

Een advies is altijd op maat; ook eventuele beperkingen worden meegenomen. Dus ook al staat u op een pensionstal, een voedingsanalyse is altijd waardevol!

Voortplanting

Voortplanting

We begeleiden uw merrie aan huis of in de kliniek. Met behulp van echografie bepalen we de ovulatie (eisprong) nauwkeurig en krijgt u advies over het tijdstip van dekking of inseminatie. Ongeveer 17 dagen na bevruchting kunnen we bepalen of uw merrie drachtig is.

Naast de normale vruchtbaarheidsbegeleiding, helpen we ook merries die problemen ervaren.

Contactinformatie praktijk

Veterinair Paardencentrum Kootwijkerbroek

Terug
  • Ma
    08.15 - 17.00u
  • Di
    08.15 - 17.00u
  • Wo
    08.15 - 17.00u
  • Do
    08.15 - 17.00u
  • Vrij
    08.15 - 17.00u
  • Za
    Gesloten
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Harskamperweg 22 A 3774 JP Kootwijkerbroek Voor spoedgevallen kunt u ons 24 uur per dag bereiken
ontvang een routebeschrijving via Google Maps