Veulens
Het blijft spannend wanneer uw merrie gaat veulenen, zeker wanneer u voor het eerst een veulen fokt. Een handige vuistregel voor veulens na de geboorte is de 1,2,3 regel:
- Binnen 1 uur na de geboorte moet het veulen staan
- Binnen 2 uur na de geboorte moet het veulen drinken
- Binnen 3 uur na de geboorte moet de nageboorte eraf zijn bij de merrie
Bovenstaande komt niet aan op een half uur, maar mocht het langer duren, dan is het wel verstandig om contact met ons op te nemen. Ook belangrijk om niet te vergeten: De navel van het veulen moet ontsmet worden. U kunt dit het best doen met medicinale alcohol. Zodra het veulen twaalf uur oud is, is het mogelijk om te controleren of het voldoende antistoffen heeft opgenomen met de biest. Dit doen we door bloed af te nemen en dit te onderzoeken. Tegelijkertijd kunnen we de gezondheidstoestand van het veulen controleren.
Veulenspuit?
Veulens worden in tegenstelling tot mensen vrijwel zonder antistoffen geboren. Om goede hoeveelheid antistoffen in het bloed te krijgen moeten veulens biest van de merrie drinken. Zonder antistoffen hebben veulens veel meer kans om ziek te worden. Ze kunnen dan bijvoorbeeld longontsteking, gewrichtsontsteking en navelontsteking krijgen.
Veulens kunnen onder verschillende omstandigheden te weinig biest binnen krijgen. Zo kan de merie haar biest al verliezen voordat het veulen geboren is, of helemaal geen biest, of biest van onvoldoende kwaliteit aanmaken. Ook kan het zo zijn dat het veulen de biest niet goed binnen krijgt of de antistoffen niet opneemt vanuit de darm.
Wij vinden het erg belangrijk om veulens, vanaf het moment dat ze twaalf uur oud zijn, te controleren door middel van bloedonderzoek of ze genoeg antistoffen in het bloed hebben. Hierbij wordt ook direct het veulen onderzocht en de nageboorte gecontroleerd.
Een veulenspuit is eigenlijk niet nodig als het veulen genoeg antistoffen heeft en de merrie goed is gevaccineerd tegen tetanus.
Wij beschikken over hoogwaardig plasma uit Engeland, dat we aan veulens kunnen geven die te weinig biest hebben gehad.
Ontworming merrie en veulen
De merrie zal voor het veulenen nog een keer ontwormd moeten worden, lukt dit niet in de week ervoor dan kan dit ook in de dagen net na het veulenen nog gebeuren.
Het veulen zal dan volgens het volgende schema ontwormd kunnen worden:
- Een gemiddeld rijpaard veulen weegt 60-50 kilogram bij de geboorte, vervolgens komt er ongeveer een kilo per dag bij.
- Op drie weken leeftijd voor 80 kg.
- Op twee maanden leeftijd voor 120 kg.
- Op vier maanden voor 180 kg.
- Op zes maanden voor 240 kg.
Daarna kunnen we gaan ontwormen op basis van een mestonderzoek.
Ontworming
Sinds juli 2009 zijn ontwormingsmiddelen uitsluitend nog op recept verkrijgbaar. Dit is vanwege de toenemende resistentie van wormen tegen ontwormingsmiddelen. Ontwormingsschema's zijn afhankelijk van onder andere de leeftijd van het paard, weidegang, weide oppervlak en het al dan niet samen houden met andere paarden. Wij raden u aan om het ontwormen van uw paard(en) te bespreken met onze dierenartsen. Zij kennen meestal uw paard en de omstandigheden waaronder het paard gehuisvest wordt. Wij streven er naar onder meer door het doen van mestonderzoek minder en gerichter te ontwormen. U kunt op werkdagen de mest van uw paard afgeven (een balletje is genoeg) voor mestonderzoek. Wij bellen u terug over de uitslag en geven een ontwormingsadvies.